Dopis z Ruska

Překvapivá odezva na Kladno minulé

V loňském roce jsme obdrželi velice neobvyklý dopis – překvapil nás už proto, že byl psaný azbukou. Pan Sergej Gaskov nám poslal fotografii svého otce z 20. května 1945 pořízenou v Kladně. Poprosili jsme jej o podrobnější informace. Zde je část jeho odpovědi, k níž připojil i současný snímek otce s rodinou:

Dobrý den paní Zuzano Vlčková,

když jsem dostal Váš dopis, byl jsem rozrušen a můj otec měl slzy v očích, když jsem mu dopis četl. Napsat na Vaši stránku byl můj nápad, pro mého otce to bylo překvapení. Našel jsem vás prostřednictvím vyhledávače Google, odkaz na Vaší stránku byl jako první ve výsledcích. Podíval jsem se na Vaše materiály a nadchlo mě, že uvádíte vzpomínku na květen 1945.

Teď o mém otci. Je mu 96 let, bojoval ve 4. gardové tankové armádě v 70. samostatné dělostřelecké brigádě, má vyznamenání Slávy III. a II. stupně, medaili Za bojové zásluhy, Za osvobození Prahy, Za dobytí Berlina, Za vítězství ve 2. světové válce a ještě spoustu jubilejních a válečných vyznamenání.

Můj otec žije (stejně jako já) v Zapadní Sibiři v Altajském kraji, obec Novičicha.

Co se týká fotografie – do Kladna jejich útvar, tj. 70. gardová samostatná dělostřelecká brigáda pod velením plukovníka Kornjuškina, dorazil po bojích u Říčan zhruba 13.–14. května.

Byli ubytováni na východním nebo jihovýchodním okraji města, spali ve stanech. Otec si pamatuje málo – říká, že jen odpočívali po bojích. Pamatuje si nějaký rybník jižně od Kladna, pláž, tribuny – tam se koupali. Mýt se chodili do vedlejšího závodu, pamatuje si také na české pivo. Místní obyvatelé byli pohostinní a přátelští – a na téhle fotce je otec na návštěvě se svými kamarády. Bohužel už si nepamatuje ani jména ani příjmení obyvatel, protože uplynulo 65 let. Jen říká, že to bylo vedle místa, kde se ubytovali. Vojáci na fotografii – sedí velitel roty, gardový poručík Kurjakov a gardový poručík Tarasov (zleva doprava), stojí vojenská obsluha, na jména si otec nepamatuje, pak můj otec gardový četař Gaskov Gavriil Jefimovič, gardový vojín Šaškov Alexandr. Připíjejí si na vítězství.

Více fotografií otec nemá, jen tuto a jednu z Prahy 9. května, obě velmi pečlivě ochraňoval.

Když jsem je nedávno skenoval, uvědomil jsem si, jak otec krásně hovoří o Vaší zemi a pokusil se Vás kontaktovat, abych mu tak dal dárek. Na přiložené fotografii slavíme výročí 9. května 2010, hlavní rodinný svátek! Já jsem vzadu za otcem, po krajích mé dcery, jejich manželé a vnoučata.

Nashledanou!

Sergej Gaskov

Datum: 8.1.2011, kategorie: Blog, témata: o projektu, významné události

Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře.