Irena Veverková: Kladno (edice Zmizelé Čechy)

Nová kniha nakladatelství Paseka

Výlohám místních knihkupectví v současné době vévodí nová kniha z ediční řady Zmizelé Čechy, kterou připravuje nakladatelství Paseka. Její nejnovější díl se totiž věnuje Kladnu. Jeho sepsání se ujala archivářka Irena Veverková.

Jako ostatní tituly této edice, obsahuje i kladenský díl textovou a obrazovou část. Oproti loni vydanému historickému atlasu Kladna sice v textové části mnoho nových informací nenajdeme, zato jde ale o příjemné počtení napsané „lehkým perem“. Úplným počátkům historie, stejně jako době po druhé světové válce, je vyhrazeno poměrně málo prostoru a těžiště příběhu zmizelého Kladna umístila autorka do zřejmě nejslavnější éry, tedy období druhé poloviny devatenáctého století a – především – první republiky. Nesoustřeďuje se přitom na těžký průmysl, ale vyzdvihuje také kulturní život tehdejšího rozvíjejícího se města – včetně krajinských výstav v letech 1902 a 1911. Vítanou je také kapitola o kladenském školství, kterému se autorka dlouhodobě věnuje. V dosavadních publikacích málo zmiňovaná je otázka prvorepublikové vilové výstavby, které v poměru k ostatnímu textu Veverková vyhradila dost místa. Vůbec to není na škodu, jelikož tu vesměs připomíná stavby, které dnes neumíme docenit.

V obrazové části najdeme na 160 pohlednic a fotografií, z nichž většina je pravidelným čtenářům Kladna minulého asi známá. Zařazeny jsou ovšem i fotografické „lahůdky“ jako legendární socha Permoníka, která stávala na náměstí Svobody, nebo odstřel kročehlavského vodojemu.

Zmizelé Kladno je knihou, která milovníky zdejší historie jistě potěší, i když mnoho nového nepřináší. Díky tomu, že vychází v edici velkého nakladatelství, se možná dostane i mezi „mimokladenské“, čímž by pro město vykonala velkou službu. Vyvrací totiž šablonu o černém městě plném sazí a představuje ho – i na vrcholu jeho industriální éry – jako sídlo s bohatým kulturním a společenským životem.

Datum: 6.9.2008, autor: Roman Hájek, kategorie: Blog

Komentáře

Zatím tu nejsou žádné komentáře.