Ohlédnutí na začátku cesty

Krátce o krátké minulosti Kladna minulého

Když se nějaká věc dokončí, něco významného se stane nebo dojde na nějaké výročí, bývá zvykem se trochu ohlédnout zpět, zhodnotit, trochu se pochválit, něco si vytknout, zkrátka zavzpomínat. Myslím, že pro „Kladno_minulé“ teď nastal takový okamžik, kdy je dobré se ohlédnout. A to navzdory tomu, že ani zdaleka nelze mluvit o dokončení (kterého se – doufám – jen tak nedočkáme) ani o výročí (pokud tedy dva měsíce nebudeme považovat za nějakou významnou dobu). Jedna významná věc se ale přeci jen stala. Otevřela se tato sekce blogů, čímž se náš projekt plně otevřel Vašim názorům. Věřím, že se k nám připojíte a že se nám podaří přinést zajímavé a obohacující impulzy.

Ale zpět ke slibovanému ohlédnutí.

Zjistil jsem, že internetových stránek podobných té naší lze najít poměrně dost. V různé kvalitě, jistě, ale myšlenka je v zásadě vždy podobná. Přiznám se, že jsem všechny ty staré Zlíny, Ostravy, Opavy a další zhlédl až, když „Kladno_minulé“ začalo fungovat. Pro nás totiž – možná trochu paradoxně – byl inspirací web o staré Moskvě.

Ještě před dvěma měsíci, na začátku prosince 2007, byla jenom myšlenka a entuziasmus. Museli jsme se přizpůsobovat, obrušovat naše nápady tak, aby byly technicky proveditelné a aby byly smysluplné. Přesto myslím, že většinu toho, co jsme navrhli, můžete dnes na internetu sami vidět. Po troše přemlouvání jsme sehnali webmastery i sponzory. Jen jsem se obával, kolik seženeme materiálu. Ukázalo se, že můj strach byl zbytečný. Na rozjezd jsme sehnali slušný základ. Nyní (i když nechtěl bych zakřiknout) jich máme – díky všem, kteří se k nám zatím připojili – dostatek.

Několik lidí se již v minulosti pokoušelo nějaké podobné stránky vytvořit, jen k tomu neměli dost prostředků a času. Ti také patřili k těm prvním, kteří se nám po spuštění projektu (7. ledna 2008) ozvali a nabídli svoji pomoc. Navzdory tomu, že naše PR zatím trochu pokulhává, nám za ten necelý měsíc napsalo docela dost lidí. Ačkoli – nepředstavujte si přecpanou mailovou schránku. Těší nás to a dává nám to motivaci k tomu, aby „Kladno_minulé“ bylo stále lepší a lepší. Je před námi ještě dlouhá cesta…

Datum: 29.1.2008, autor: Roman Hájek, kategorie: Blog, témata: o projektu

Komentáře

test

datum: 8.1.2011 13:56, autor: Jan Marek

Děkujeme za chválu. Každopádně o to, aby byl odkaz na stránky na oficiálním webu města budeme usilovat.

datum: 25.3.2008 6:53, autor: Roman Hájek

Děkuji Vám za tyto stránky. Myslel jsem, že něco podobného by mohlo být součástí oficiálních stránek města Kladna. Nestalo se tak a proto chvála Vám.
Obrázky jsou zde pěkné, na mnoho z nich se upamatovávám (v šedesátých jsme bydleli v Podprůhonu a jak jsem již jinde psal, v r. 1970 jsme se stěhovali na Sídl. 9. května). Radost by mi udělal obrázek lanovkové dráhy kocábek s uhlím zásobující poldováckou kotelnu. Jako kluka mne fascinoval pohled na ony vozíky nad fabrikou, nad silnicemi. Myslím, že to patřilo k městu oněch let. Ke koloritu té doby patřilo i to, že jste si museli každou chvíli vyndavat z oka mour a prach, který právě z těchto kocábek nad Kladnem rozfoukával vítr.

datum: 25.3.2008 2:14, autor: Bohumír Musil

Uznávám. Zkrátka se mi to podtržítko hrozně líbilo, ale nic se nemá přehánět. (Také si musím ty komentáře otestovat ;-) )

datum: 16.2.2008 21:16, autor: Roman Hájek

  • „Kladno_minulé“ je ve skutečnosti Kladno minulé :-D
  • (a tohle je vlastně jen test komentářů)

datum: 16.2.2008 17:16, autor: Jan Marek